Калмари
Posted: Sun Jan 24, 2016 2:47 pm
В сезона на мекотелите искам да ви издам тънкостите на пържените калмари, които толкова много обичаме да си поръчваме по гръцките заведения.
Доза любопитство и двойна доза нахалство и резултатът е налице. Ето и тайната им:
Трябват ви разбира се
*КАЛМАРИ
*царевично брашно
*пшенично брашно
*достатъчно количество мазнина за пържене(За да не стават прекалено мазни, за предпочитане е царевично олио, но и със слънчогледово става разбира се. В случая забравете за зехтина.)
Добре е калмарите да са пресни, но не си мислете, че лятото ви сервират пресни. Не. Просто сезонът им е зимата, а лятото местните ни минават със замразени, но това ще е разговор в друга тема.
Нарязваме калмарите на шайби със ширина около 2 см. Пипалата оставяме цели. Не подсушаваме, защото влагата ще позволи на брашното да полепне добре.
Смесваме двата вида брашно и хубаво овалваме шайбите и пипалата.
Загряваме мазнината до 170 -180 градуса - внимание! Това е тънкият момент - нито прекалено горещо, нито много ниско. По принцип с фритюрник е най-лесно, но и в малка тенджера става на средна сила на котлона.
Много е важно да не препържвате калмарите. Колкото повече пържите, толкова по-гумени и безвкусни ще стават. Пържете докато панировката стане златиста, не повече от 4-5минути, като слагате по малко за да не се получи задушаване, вместо пържене. Искам да ви предупредя, да се пазите когато пържите пипалата, защото заради вендузите пукат и пръскат олио, но пък те са
най-вкусната част.
Солим накрая.
Това е. Много лесно и просто, а преди време си мислех, че едва ли не е висша кулинария.