Page 1 of 1

Калмари

Posted: Sun Jan 24, 2016 2:47 pm
by готвачът
пържени калмари.jpg
пържени калмари.jpg (58.26 KiB) Viewed 16115 times


В сезона на мекотелите искам да ви издам тънкостите на пържените калмари, които толкова много обичаме да си поръчваме по гръцките заведения.
Доза любопитство и двойна доза нахалство и резултатът е налице. Ето и тайната им:
Трябват ви разбира се
*КАЛМАРИ
*царевично брашно
*пшенично брашно
*достатъчно количество мазнина за пържене(За да не стават прекалено мазни, за предпочитане е царевично олио, но и със слънчогледово става разбира се. В случая забравете за зехтина.)

Добре е калмарите да са пресни, но не си мислете, че лятото ви сервират пресни. Не. Просто сезонът им е зимата, а лятото местните ни минават със замразени, но това ще е разговор в друга тема.

Нарязваме калмарите на шайби със ширина около 2 см. Пипалата оставяме цели. Не подсушаваме, защото влагата ще позволи на брашното да полепне добре.
Смесваме двата вида брашно и хубаво овалваме шайбите и пипалата.
Загряваме мазнината до 170 -180 градуса - внимание! Това е тънкият момент - нито прекалено горещо, нито много ниско. По принцип с фритюрник е най-лесно, но и в малка тенджера става на средна сила на котлона.
Много е важно да не препържвате калмарите. Колкото повече пържите, толкова по-гумени и безвкусни ще стават. Пържете докато панировката стане златиста, не повече от 4-5минути, като слагате по малко за да не се получи задушаване, вместо пържене. Искам да ви предупредя, да се пазите когато пържите пипалата, защото заради вендузите пукат и пръскат олио, но пък те са
най-вкусната част.
Солим накрая.
Това е. Много лесно и просто, а преди време си мислех, че едва ли не е висша кулинария.

Re: Калмари

Posted: Thu Feb 04, 2016 8:29 pm
by Симеон Новаков
И вкъщи стават ама друго си е на Ψαροταβέρνα след дългия целодневен риболов :D

Re: Калмари

Posted: Thu Feb 04, 2016 8:33 pm
by andonis
Малеее...

Re: Калмари

Posted: Thu Feb 04, 2016 9:05 pm
by ivo_paunov
Мале, мале в това Керамоти какви гозби, какви чудеса. Не ми се мисли какъв ще е релаксът в някоя къща под наем или пък на лодка.

Re: Калмари

Posted: Fri Feb 05, 2016 4:53 pm
by готвачът
Симеон Новаков wrote:И вкъщи стават ама друго си е на Ψαροταβέρνα след дългия целодневен риболов :D
Така, така, обаче я занеси улова в къщи и милото като каже "Ами сега к'во правим с т'ва?" :o. Писнало ми е да обяснявам по телефона на притеснени съпруги :evil:
Затова - Мило, форума, рецептата и няма проблем с "т'ва".
Пък, на псаротаверна пак ще си ходим :D.

Re: Калмари

Posted: Fri Feb 05, 2016 8:48 pm
by Симеон Новаков
Прав си колега.
Аз също доста пъти експериментирах вкъщи на котлона докато открия правилната рецепта за пържене на тези гадини.
Друга ми беше идеята с псаротаверната.
Някак си по ми е сладко там в таверната на кея вечер по залез на фона на морето, лодките и приятната умора след роболова.
И в къщи стават прекрасни калмарите ама м-у четири стени някак си........

Re: Калмари

Posted: Tue Jan 24, 2023 11:28 am
by softproneo
Любими те ми калмари.